Уролитиаза при агнетата

Уролитиаза при агнетата

Лечение и профилактика на Уролитиаза

Лечение на Уролитиаза при агнетатаЛекуването започва с гладна диета в продължение на 2 денонощия, след което се дава очистително.

На болните животни се осигуряват сено, богато с калций и бедно на фосфор, и свободен достъп до вода. В продължение на 1 седмица ежедневно се дават 2 - 4 гр нишадър, готварска сол и калциеви соли в смеските.

За предотвратяване на Уролитиазата при интензивното угояване на агнета и шилета с концентрирани смески е необходимо преди всичко да се намали съдържанието на фосфора в дажбата.

Препоръчва се съдържанието на фосфора в смеските да не надвишава 0.25 - 0.30 %. За да се потисне образуването на пикочния пясък, увеличава се количеството на калция, който се явява като антагонист в метаболизма на фосфора. Потискащият ефект на калция е толкова по - голям, колкото по - ниско е съдържанието на фосфора и колкото съотношението между калция и фосфора в дажбата е по - голямо (не трябва да бъде по - малко от 2:1 до 3:1).

прегледи 2537

Препоръчани продукти

Коментари за Лечение и профилактика на Уролитиаза

 1. 1.

  какво да се даде на мъжка агне което не може да пикае

 2. 2.

  До 1. Анонимен - Съветваме ви да извикате ветеринар, който да прегледа агнето. По принцип се дава диуретик, който стимулира отделянето на урина, но нека лекарят прецени на място какво е необходимо да се направи и при необходимост агнето трябва да се катетеризира. Не отлагайте !

 3. 3.

  nisadir

 4. 4.

  Shileto mi se nadulo

 5. 5.

  Kakvo da pravq

Подобни статии

Травматичен перикардит

Травматичен перикардит

Понятието "перикардит" се характеризира като възпаление на околосърдечната торба. Настъпва ексудати...

Кетоза при кравите

Кетоза при кравите

Кетозата е заболяване при преживните животни, което се характеризира с намаляване на кръвната захар ...