Уролитиаза при агнетата

Уролитиаза при агнетата

Лечение и профилактика на Уролитиаза

Лечение на Уролитиаза при агнетатаЛекуването започва с гладна диета в продължение на 2 денонощия, след което се дава очистително.

На болните животни се осигуряват сено, богато с калций и бедно на фосфор, и свободен достъп до вода. В продължение на 1 седмица ежедневно се дават 2 - 4 гр нишадър, готварска сол и калциеви соли в смеските.

За предотвратяване на Уролитиазата при интензивното угояване на агнета и шилета с концентрирани смески е необходимо преди всичко да се намали съдържанието на фосфора в дажбата.

Препоръчва се съдържанието на фосфора в смеските да не надвишава 0.25 - 0.30 %. За да се потисне образуването на пикочния пясък, увеличава се количеството на калция, който се явява като антагонист в метаболизма на фосфора. Потискащият ефект на калция е толкова по - голям, колкото по - ниско е съдържанието на фосфора и колкото съотношението между калция и фосфора в дажбата е по - голямо (не трябва да бъде по - малко от 2:1 до 3:1).

прегледи 2481

Препоръчани продукти

Коментари за Лечение и профилактика на Уролитиаза

 1. 1.

  какво да се даде на мъжка агне което не може да пикае

 2. 2.

  До 1. Анонимен - Съветваме ви да извикате ветеринар, който да прегледа агнето. По принцип се дава диуретик, който стимулира отделянето на урина, но нека лекарят прецени на място какво е необходимо да се направи и при необходимост агнето трябва да се катетеризира. Не отлагайте !

 3. 3.

  nisadir

 4. 4.

  Shileto mi se nadulo

 5. 5.

  Kakvo da pravq

Подобни статии

Миокардоза при кучето

Миокардоза при кучето

Лат.: Myocardosis Миокардозата е заболяване на сърцето, което протича без възпалителни процеси в съ...

Гана при кучето

Гана при кучето

Гана= Кучешка чума Лат.: Febris catarrhalis infectiosa canumАнгл.: Canine distemper Ганата при куч...