Уролитиаза при агнетата

Уролитиаза при агнетата

Етиология и патогенеза на Уролитиаза

Причини за Уролитиаза при агнетатаОсновният фактор, който обуславя образуването на пикочния пясък, е високото съдържание на фосфор в концентрираните смески, които се използват при интензивното угояване на агнетата и шилетата.

Възникването на заболяването се подпомага от недостатъчното осигуряване на животните с вода за пиене. Освен това при този тип на хранене дажбите са с високо съдържание на белтъчини и ниско съдържание на мазнини и мастноразтворими витамини.  

При храненето с тези смески настъпват рязко повишаване на съдържанието на фосфора в кръвния серум и усиленото му излъчване и повишаване на концентрацията му в урината (5 пъти по - голяма от нормалната), което благоприятства за утаяването му под формата на амониево - магнезиев фосфат.

Същевременно се установява, макар и по - слабо, повишаване на съдържанието на магнезия и слабо понижаване на съдържанието на калция в кръвния серум.

Коментари за Етиология и патогенеза на Уролитиаза

  1. 1.

    какво да се даде на мъжка агне което не може да пикае

  2. 2.

    До 1. Анонимен - Съветваме ви да извикате ветеринар, който да прегледа агнето. По принцип се дава диуретик, който стимулира отделянето на урина, но нека лекарят прецени на място какво е необходимо да се направи и при необходимост агнето трябва да се катетеризира. Не отлагайте !

  3. 3.

    nisadir

Подобни статии

Бяс при кучето

Бяс при кучето

Лат.: Rabies / LyssaАнгл.: RabiesНемски: TollwutРуски: Бешенство Бесът е остра контагиозна болест, ...