🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Травматичен ретикулоперитонит

Травматичен ретикулоперитонит

Етиология и патогенеза на Ретикулоперитонит

Причини за травматичен ретикулоперитонитТравматичният ретикулоперитонит се среща най - често при едрите преживни животни и много рядко при дребните.

Причинява се от остри метални предмети, които заедно с храната попадат в предстомашията на преживните животни. Металните предмети може да попаднат с грубия и концентрирания фураж, а също и със силажа.

При приемането на храната преживните животни обикновено я сдъвкват грубо и повърхностно, поради което лесно може да погълнат различни остри предмети - гвоздеи, игли, карфици, парчета от тел, ламарина и др.

Най - често тези предмети попадат в мрежата, където поради интензивните движения на предстомашията, диафрагмата и коремната преса се забиват в стените на различните отдели на предстомашията, включително и на мрежата. След това те могат да се придвижат и да достигнат съседните органи.

Най - често се засягат диафрагмата, сърдечната торбичка и сърдечният мускул и по - рядко черният дроб, белите дробове, далакът и другите органи

Острият предмет не само наранява мрежата и след това другите съседни органи, но носи със себе си и разнообразна микрофлора, в резултат на което се развива ексудативно възпаление.

В зависимост от степените на нараняването, вида на микрофлората и допълнително засегнатия орган се наблюдават различни клинични признаци.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...