Ринит при кучето

Ринит при кучето

Клинични признаци на Ринит при кучето

Остра форма на Ринит

Клиника на Ринит при кучетоСимптоми на Ринит при кучетоКихането, пръхтенето и триенето на носа с предните лапи или в околните предмети са началните признаци на заболяването.

Може да има слабо неразположение, като понякога вътрешната телесна температура е незначително повишена.

По - късно от двата носни отвора се появява изтечение, което в началото е серозно, а по - късно става слизесто - гнойно.

Доста често това изтечение засъхва и запушва носните отвори и животното започва да диша сумтящо.

Лигавицата на носа е зачервена, подува се и придобива лъскав вид. Понякога около ноздрите се установява възпаление на кожата, причинено от носните изтечения.

Често долночелюстните лимфни възли са слабо отекли. Не са редки случаите, когато заедно с катара на носа се наблюдават и признаци на остър конюнктивит вследствие проникване на възпалителния процес през слъзния канал.

Хронична форма на Ринит

Ринит при ГанаПри хроничния катар носните изтечения може да бъдат по - слаби или по - силни от изтеченията при острия и различни по характер - серозно - слизести, слизесто - гнойни, кървави, а понякога дори ихорозни.

Носната лигавица е зачервена, а понякога дори синкава и отекла, което довежда до сумтящо дишане.

При набиране на възпалителен ексудат в конхите се появяват астматични пристъпи, особено при кучетата от брахицефалните породи.

Тези пристъпи продължават няколко секунди, като животните вдишват хъркащо въздуха, стоят с разкрачени предни крайници и погледът им издава страх.

5.0, 1 гласа
прегледи 5548

Препоръчани продукти

Подобни статии

Кетоза при кравите

Кетоза при кравите

Кетозата е заболяване при преживните животни, което се характеризира с намаляване на кръвната захар ...

Рахит

Рахит

Рахитът е заболяване при младите животни, което се дължи на нарушената обмяна на калция и фосфора в ...