🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Плеврит при кучето

Плеврит при кучето

Патогенеза на Плеврит при кучето

Проникналите в плевралната кухина по лимфогенен или хематогенен път бактерии се размножават и чрез отделените от тях токсини предизвикват хиперемия на плеврата с образуване на фибрин и течен ексудат. Той се резорбира обратно от здравите участъци на плеврата, като остава само фибринът, който се наслагва върху париеталната и висцералната плевра.

По този начин те загубват своята гладкост, вследствие на което при търкането им при аускултация се чува триене. Този стадий на заболяването, който понякога може да завърши с оздравяване, се нарича Сух плеврит (Pleuritis sicca).

Оше в началото на заболяването или по-късно, когато процесът на ексудацията е по - силен от процеса на резорбцията, течният ексудат се отделя в голямо количество и се набира в плевралната кухина и по този начин става отдалечаване на двата плеврални листа един от друг. В този стадий плевритът се нарича Воден или серо - фибринозен (Pleuritis serofibrinosa).

Емигриралите неутрофилни левкоцити разпадат бактериите и фибрина със своите ензими и резорбираните разпадни продукти предизвикват повишаване на вътрешната телесна температура. Ако бактериите не може да бъдат фагоцитирани и лизирани, емиграцията на неутрофилните левкоцити продължава и ексудатът придобива гноен характер. По - късно останалият нерезорбиран фин ексудат се организира от съединителна тъкан, вследствие на което двете плеври се срастват.

Движението на гръдните стени, особено в началото на заболяването, е силно болезнено, животното започва да диша повърхностно. Когато количеството на течния ексудат в плевралната кухина е голямо, болките намаляват, но течността механично затруднява дишането и то става предимно абдоминално.

Увеличеното количество ексудат механически притиска устията на двете празни вени, което довежда до недостатъчно изпълване на дясното предсърдие и сърдечната дейност се ускорява. Това ускоряване се дължи също на въздействието на бактерийните токсини и на плевралното рефлекторно болево дразнене. Дразненето на плеврата от възпалителния процес води към рефлекторна поява на кашлица и предизвиква плеврални болки.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...