🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Плеврит при кучето

Плеврит при кучето

Лечение на Плеврит при кучето

Лекуването на ексудативния плеврит се състои в прилагането на диетични медикаментозни средства, които общо целят да окажат противовъзпалително действие, да улеснят резорбирането на ексудата и да засилят резистентността на заболелия организъм. Животните се поставят в хигиенни помещения и водата за пиене се ограничава.

В началото на заболяването добри резултати се получават с прилагането на разтривки на гръдния кош с камфоров или синапов спирт 2 пъти дневно, сутрин и вечер.

Също може да се приложи и Linimentum terebinthinae compositum. При набиране на неголямо количество ексудат се дават сърдечни и диуретични средства - 1%-ова запарка на Folia Digitalis дневно по 2 - 3 супени, респективно чаени, лъжици в продължение на 7 дни и др. средства по предписание на ветеринарният лекар.

За спиране на ексудацията се препоръчва прилагане на калциеви препарати и даване на големи количества витамин С (1 - 2 гр. дневно).

За ограничаване на възпалението може да се използва и инжектирането на гликокортикоиди едновременно с антибиотици с широк спектър на действие.

Когато количеството на ексудата е доста голямо, извършва се торакоцентеза с бавно изтегляне на течността за предотвратяване на колапса. Изтеглената плеврална течност освобождава сърцето от натиска, с което се засилва резорбцията.

След евакуирането на ексудата се препоръчва подходяща флуидна терапия и локално впръскване на антибиотични или други недразнещи антисептични разтвори.

При туберкулозния плеврит трябва непременно да се прилага стрептомицин самостоятелно или в комбинация с други специфични противотуберкулозни средства.

Рейтинг:
1.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...