Парвовироза при кучето

Парвовироза при кучето

Как се предава Парвовирозата при кучето?

ПарвовирусВирусът, причиняващ Парвовирозата принадлежи към сем.Parvoviridae и е силно устойчив. Стабилен е в околната среда и е устойчив на температурни въздействия и почистващи препарати, дори и на алкохол т.е. дори и да изперете килима, подложката или пътеката не е гаранция, че ще сте отстранили вируса.

Добро дезинфекционно действие имат 2%-овите разтвори на формалина, хлорните съединения (натриевият хипохлорид) и натриевата основа.

Установено е, че причинителят на Парвовирозата при кучетата е много близък с причинителя на Панлевкопенията при котките.

Любопитно е, че вируса преживява 15 - 20  минути на 80 °С, 24 часа при 60 °С и най - малко 6 месеца при 4 °С. Тези факти доказват стабилността на вируса в околната среда. Това от своя страна създава възможности не само за пряко контактно заразяване, но и за разпространение на инфекцията.

Кучешка парвовирозаПредаване на ПарвоврозатаЧовек боледува ли от ПарвовирозаДоказани са случаи на заразяване на кучета при използване на заразени преди месеци посуди за хранене и поене, предмети и играчки, посещение на райони за разходки.

Вируса лесно може  да се пренася и чрез  дрехи и обувки на стопанина ако е бил в "заразена местност" или е ползвал "заразен предмет".

Знайте, че заразата се предава лесно от хора и животни, които са били в контакт с изпражнения на заразено куче.

Не забравяйте, че  от 1 гр. инфектирани фекалии могат да се заразят над 1 000 000 кучета!

***

  Автор: Д-р Иванов,
управител на Ветеринарен комплекс

Обобщение: Основни източници на заразата са преди всичко болните животни, които чрез повръщаното стомашно съдържание и фекалиите замърсяват трайно и интензивно околната среда. Съществува значително и трайно заразоносителство и заразоотделителство при преболедувалите животни.

Предаването на заразата се осъществява главно по алиментарен път чрез замърсена храна и вода или директно при близане и допир. Чрез лабораторни изследвания е установено, че във фекалиите на болни кучета се съдържа извънредно голямо количество силно вирулентен вирус - до 1012 вирусни частици в грам фекалии.

Смята се, че причинителят на парвовирозата при кучетата засяга норките и котките, но не и човека. Прониквайки през лигавиците на храносмилателната система при възприемчивите животни, парвовирусът се разпространява по лимфохематогенен път в целия организъм, като предизвиква само в отделни случаи кратковременно леко повишаване на температурата. Тежките клинични симптоми се дължат главно на промени в червата и сърдечния мускул.

Исторчески поглед ...

Присъствието на вируса във фекалиите на здрави кучета е установено оше през 1970 година, но за първи път етиологичната му роля при заболявания на кучета е доказана от Engster (1977 г.) в щата Тексас, САЩ.

През следващите години е изяснено, че Парвовирозата е била смесвана с колисептицемия, коронавирусна и ротавирусна диария и с други заболявания при кучето и че тя всъщност е разпространена във всички континенти.

След 1980 година болестта е установена и в България, където сега представлява сериозен проблем както за собствениците на кучета, така и за по - големите развъдници за кучета.

5.0, 1 гласа
прегледи 18050

Препоръчани продукти

Коментари за Как се предава Парвовирозата при кучето?

 1. 169.

  166, 167. mariqn - ако наистина е болно от Парвовироза, то най-вероятно кученцето е било заразено още в котилото преди да го вземете. За да сте сигурни дали това е инфекцията, която го е поразила е необходимо да се направи тест за Парвовироза! Надяваме се, че Вашият ветеринар го е направил и е показал положителния резултат преди да пристъпи и към лечение! Няма как да Ви кажем дали кученцето ще оздравее, тъй като всичко е твърде индивидуално! Стискаме Ви палци!

  Относно вземането на друго кученце - има голяма вероятност и то да е заразено, да. При положение, че първото кученце е било само във Вашата стая може да гледате другото на терасата, но преди да го вземете е добре да минат поне 2 седмици, през които редовно да дезиндекцирате, почиствате и проветрявате помещението!

 2. 170.

  za sujalenie tazi sytrin mi se obadi vetirinarqt i mi kaza stra6nata vest , moito ky4ence po4ina , ne izdurja gorkoto na bolkite . kakvo 6te me posuvetvate ako vzema drygo kude da go otglejdam za da ne se zarazi i to blagodarq

 3. 171.

  iskam da vi popitam ako dezenfiksiram po 2 puti na den celiqt apartament sled 3 ili 4 dena moga li da vzema drygo ky4ence koeto 6te gledam na terasata

 4. 172.

  Здравейте,имам 2 пекинеза:мъжко което юли месец прави годинка и женско което е на почти 2 години.Имат всички ваксини сложени.От 3 дни мъжкото повръща жълтеникава течност и от дупето му тече кръв.Веднага го заведах на ветеринар и му направиха изследвания и те показаха че е заразено от вируса парвовироза и имунитета му е много слаб веднага му биха 7 инжекции и от другия ден започнаха със системи вече 3ти ден е на системи( сутрин и вечер ) и продължава да кърви и днес пак повърна 2 пъти.Казаха ми че лечението продължава 1 седмица.Искам да питам дали може да се зарази и другото ми куче и дали е нормално да продължава да повръща и кърви.Също така как така се е заразило като има всички сложени ваксини до момента и не е имало допир с други кучета освен с женското и възможно ли е да се е заразило от кърлеж като преди и 2 месеца му беше се забил един на гушката. Ще се оправи ли като му е много слаб имунитета и с какво се засилва имунитета като не му дават ветеринарните доктори да пие вода и да се храни докато продължи лечението.Благодаря предварително

 5. 173.

  До 170. mariqn - съветваме Ви да изчакате поне няколко месеца, през които старателно да дезинфекцирате дома за да сте сигурни. Всички неща, с които кученцето е имало контакт (основно купички, одеяла, играчки) е необходимо да се премахнат предвид устойчивостта на вируса.

 6. 174.

  До 172. анонимно - не, заразяването не е станало от кърлеж. За съжаление, ваксините (както и при хората) не пазят на 100% и макар заболяването да е характерно за кученца в по-малките месеци, не е изключено заразяване да стане и при по-големите (макар и рядко). Заразяване на другото кученце може да стане да, но това зависи от неговия имунитет и до колко той е силен. Относно повръщането и кървавата диария - това са основни съпровождащи признаци за заболяването и обикновено е нужно доста време до тяхното отшумяване. Засилване на имунитета става с медикаментите, които вероятно ветеринарят му поставя, а именно витамини и имуностимуланти инжективно. Желаем бързо оздравяване!

 7. 175.

  Здравейте, имам 2 сестри на 1 година - български овчарки. От известно време наблюдавам че едната отслабна след смяна на козината и имам жълто - оранжев цвят на изпражненията придружени със слуз.Жизнена е,храни се, няма отпадналост освен заради заслабването.Обезпаразитих ги,но изпражненията продължават да са със слуз и жълт цвят. Трябва ли да я подложа на лечение?

 8. 176.

  Може ли възрастно куче да се зарази от паровироза

 9. 177.

  До 175. Емона и Атина - за Ваше успокоение Ви съветваме да пуснете копропроба и на двете кучета, независимо от това, че ги обезпаразитявате.

 10. 178.

  До 176. Мари - зависи за колко възрастно куче става въпрос. За съжаление, напоследък заболяват и кучета над 1 годишна възраст макар болестта да е типична за кученцата в по-малките месеци.

 11. 179.

  Zdraveite vzehme edin pin4er onzi den purvqt be6e dobre na drugiq stana edna umarlu6ena I nasledva6tiq ve4e ima6e razstrostvo s kruv I nespira6e da povru6ta zavedohme q na lejar paroviriza be6e cql den na sistemi no produljava da izhojda kruv I da povruyta ot dvadena ne e pila dori voda

 12. 180.

  Здравейте, имам кученце на почти 5месеца, преди 4 дни спря да се храни още на първия ден го закарах на лекар, поставиха му диагноза парвовироза. Той не е ваксиниран , но докторите казаха че тази порода просто го преминава този вирус. От 3 дни е на система, кървава диария като днес е намаляла, но е започнал да повръща, а и лекоцитите му падат. Иначе като си върти опашката, става да се движи. Моля, да ми кажете има ли шансове да се възстанови/ оправи/ кученцето ми. Благодаря

 13. 181.

  До 79. Eli - няма как да се повлияе от лечението (което продължава средно 7-10 дни) толкова бързо. Добре е, че сте предприели навременно лечение! Желаем успех!

 14. 182.

  До 180. Бекс - при положение, че е предприето навременно лечение, има шанс да се възстанови, да. Следвайте препоръките на своя ветеринар.

 15. 183.

  Здравейте!Имам кученце Рика на четри месеца не е някаква порода.От няколко дни спря да се храни,няма разстрпйство повърнала е само три пъти за тези дни.Заведохме я на лекар той ни каза че е парвовироза,лекуваме я и се надявам да се оправи след като няма разстройство и не повръща.Дали има някакъв шанс да се излекува...

 16. 184.

  До 183. Елена - надяваме се, че е направен тест за потвърждаване на диагнозата?! При положение, че няма кърваво разстройство е добре, тъй като обикновено то настъпва в по-напредналата фаза на заболяването. Има шанс за излекуване, разбира се! Желаем успех!

 17. 185.

  В какъв смисъл "кучета под 20кг" и "кучета над 20 кг"? Малките и подрастващи кученца към кучета под 20 кг ли спадат? Ами ако е бебе Немска овчарка? :)

 18. 186.

  До 185. Краси - зависи от породата, за немска овчарка - кучета под 20 кг са подрастващи.

 19. 187.

  Здравейте, имам мини пудел/3.5 кг/, женски, на 8 месеца с паровироза. След 1вото повръщане му сложиха течен деган и още нещо и 2 дни и половина след това се изследва за паровироза и показа положително и започна лечението със серум, антибиотик и вливане на глюкозаминна смес венозно. Още на 1вия ден от лечението спря повръщането и диарията. Имаше серия от диария за около 5минути около час след 1вата процедура и отшумя всичко след това. На 2рия ден от лечението /днес/ започна да яде витаминозната консерва /2 чаени лъжички за деня/, която се разгражда напълно и пие оризова или трапезна вода без да му се дават на сила. НО има учестено дишане, което, в сравнение с другото ми куче /същата порода, на 1г. 10мес/, при 1 вдишване/издишване на здравото, болното прави 3 или 4 вдишвания/издишвания. Прочетох тук за белодробния едем и се притеснявам. Бихте ли ми дали повече подбросни как се установява и лекува? Кръвната картина е нормална и левкоцитите са в норма. Висока температура не е имало, но е ниска, 37.5 е, като днес /2рия ден от лечението/ не беше измерена и не знам. Заболяването, т.е. от клиничните признаци /1-то повръщане/ до започване на лечението бяха минали около 62 часа /2 дни и малко/. Кучето не се хранеше, не пиеше вода и не ходеше. А днес /2рия ден от лечението измина 20 метра/. Продължава да е лениво и само спи. Благодаря Ви!

 20. 188.

  До 187. Диляна - обикновено може да се установи чрез аускултация, но също и чрез рентгенова снимка. Освен учестено дишане, при развитие на белодробен едем се наблюдават и доста други признаци като хрипове, суха кашлица и пр. Лечението при наличие на едем е насочено към прилагането на медикаменти, които целят намаляне на течността в белия дроб.
  По описаният от Вас развой на заболяването при кученцето, може да кажем, че се развива доста добре. Обикновено отнема повече време до спиране на разстройството и повръщането и подобряването на цялостното състояние, така, че това, че се е повлияло почти веднага от приложеното лечение е добър признак. Нормално е да е по-лениво сега.

Подобни статии

Уролитиаза при агнетата

Уролитиаза при агнетата

Уролитиазата е болест при мъжките агнета и шилета, която се характеризира с намаляване и спиране на ...

Канибализъм при свинете

Канибализъм при свинете

Канибализмът при животните е често срещано явление в природата. При редица животни е обикновено явле...

Канибализъм при птиците

Канибализъм при птиците

Канибализмът (лоша привичка) при птиците се изразява в склонността им към взаимно разкълваване и къл...

Рекламирай в INSERT.BG