🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Остро подуване на търбуха - Тимпания

Остро подуване на търбуха - Тимпания

Лечение на Тимпания

Лекуването се провежда основно в 3 насоки:

  1. Отстраняване на образувалите се газове
  2. Спиране на ферментационните процеси
  3. Възбуждане на моториката на търбуха

Катран за ТимпанияПрясно мляко за ТимпанияСтудена вода за ТимпанияБързото отстраняване на газовете от търбуха става по няколко начина. Преди всичко животното се поставя с предните крака нависоко. За предизвикване на оригването се препоръчват периодично издърпване на езика навън и поставяне в устата на пръчка, обвита с парцал, напоен с катран.

Катранът дразни усната лигавица и се отделя голямо количество слюнка при поглъщането на която се отваря кардията и през нея газовете излетяват. За изкарване на газовете може да се използва също стомашната сонда.

За спиране на ферментацията се дават вътрешно специални средства като формалин, петрол (150 - 250 см3, смесен с 1 - 2 литра вода) и др. Те действат дезинфекционно и убиват микрофлората, която предизвиква ферментацията. Добро действие оказва и прясното мляко (1 - 2 литра).

За възбуждане контракциите на търбуха се препоръчва непрекъснато обливане на корема със студена вода и периодично силно масажиране (с юмруци) на коремната стена в областта на търбуха.

Студената вода понижава температурата на търбуха, поради което се създават неблагоприятни условия за бактериите, предизвикващи ферментация, и се намалява образуването на газове.

Колкото по - бързо се приложат лечебните средства, толкова по - бързо и по - сигурно е оздравяването, особено при леките случаи на тимпания.

Когато тези мерки не дадат резултат и състоянието на животното непрекъснато се влошава, пристъпва се към последното средство - троакирането.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...