🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Лептоспироза при кучето

Лептоспироза при кучето

Клинични признаци на Лептоспироза при кучето

Инкубационният период при Лептоспирозите при кучетата е от 2 до 20 дни (най - често от 2 до 8 дни). В зависимост от вида, количеството и вирулентността на причинителя, от една страна, и възрастта, условията на отглеждане и общата устойчивост на отделното животно в клинично отношение може да се наблюдават много разнообразни форми на протичане:

  • свръхостро
  • остро
  • подостро
  • атипично
  • субклинично

Поради това своевременното ориентиране към правилната диагноза е доста трудно, но то е от изключителна важност за резултата от лекуването и крайния изход на болестта. Най - често болестта започва изведнъж.

Първите признаци са повишаване на температурата до 40 - 41.5°С (при нормална 37.5 - 39°С), повръщане, схванатост при движение, отпуснатост, болки при опипване на мускули и стави, обложение на устната мукоза и езика, херпес по ноздрите и конюнктивите, анорексия, повишена жажда, болки при палпация на чернодробната и бъбречната област.

Тези признаци при свръхострото протичане може да се последват от клонични гърчове, други нервни симптоми, кома и смърт за няколко часа или да продължат в по - слаба форма за 2 до 10 дни, като през това време температурата се понижава под нормата (до 36°С).

Клинични признаци на ЛептоспирозаПоявява се иктерус, диария, измършавяване, некрози по муцунката, устната мукоза, езика и ноздрите, кръвоизливи по конюнктивите, хлътване на очите, кръвотечение от носа, повръщане на кърваво стомашно съдържание и депресия, при която животното също може да умре. През този период от развоя на болестта уринирането е много затруднено, количеството на урината е намалено и е със съдържание на хемоглобин, билирубин и повишено количество белтък.

Кръвните показатели сочат анемия, еритропения, лимфопения и неутрофилна левкоцитоза. Такова остро протичане на Лептоспирозата с преобладаване на хеморагични промени, но без прояви на жълтеница най - често се дължи на L.canicola и е известно като "Тифус при кучетата".

При протичане на болестта по - бавно, за 10 - 20 дни (подостро), посочените признаци са много по - слабо изразени и на преден план изпъкват силното изтощение на организма (кахектичността), улцеративните промени по мукозите, некрозите по кожата, интоксикацията и уремичните прояви вследствие от тежки чернодробни и бъбречни увреждания.

Атипичното и субклиничното протичане на Лептоспирозата при кучетата най - често се дължат на относително по - слабо вирулентни щамове лептоспири или на повишена устойчивост при отделни индивиди. Тези случаи не правят голямо впечатление от клинична гледна точка и много често при тях не се изяснява напълно диагнозата, но те имат важно значение за разпространяването на болестта.

Смъртността при свръхостро и остро протичане на Лептоспирозата при кучетата може да достигне 90%, а при подостро протичане тя е около 10-15%.

Значителна част от преболедувалите не се възстановяват напълно. При тях може да останат като трайни последици парезите на отделни групи мускули, хроничните нефрити, ограниченията в слуха, обонянието, зрението и различните храносмилателни смущения.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...