Лайшманиоза при кучето

Лайшманиоза при кучето

Клинични признаци на Лайшманиоза при кучето

Висцерална лайшманиоза - Kala-azar, Dum-dum fever (черна треска)

Болестта протича в две форми: остра, която завършва най - често летално, и хронична, която завършва много често със спонтанно оздравяване.

Клинични признаци на Лайшманиоза при кучетоКлиника на Лайшманиоза при кучетоОстрата форма започва с повишаване на температурата. Тя няма характерно протичане. Може да е ниска или висока и от различен тип, като продължава от 2 до 6 седмици.

Наблюдава се диария, общо отслабване, конюнктивит и кератит, хепато- и спленомегалия, увеличаване на лимфните възли, окапване на космите и развитие на кожни улцерации и лезии главно по главата, ушите и врата.

Болестта трае няколко седмици и завършва със смърт - до 90%.

Хроничната форма протича бавно, съпроводенa с постепенно отслабване и изтощаване на организма, възпаление на кожата с окапване на космите и улцерации. Болестта протича с месеци и години и понякога завършва с оздравяване, но по - често вследствие на силното измършавяване и общата слабост кучетата умират.

Кожна форма - Ориенталска язва

Симптоми на Лайшманиоза при кучетоНай - напред се наблюдава опадане на космите и образуване на червени папули в областта около очите, ушите, носа и врата, а също и на пръстите на крайниците. При нарастване язвите може да се съединят.

При усложнение на възпалението с гнойни инфекции температурата се повишава и общото състояние се влошава, кучето силно измършавява и най - често изходът е летален.

5.0, 1 гласа
прегледи 2906

Препоръчани продукти

Коментари за Клинични признаци на Лайшманиоза при кучето

  1. 1.

    Има ваксина на Вирбак

Подобни статии

Амебиаза при кучето

Амебиаза при кучето

Амебиазата (наричана още Амебна дизентерия) е протозойно заболяване на дебелите черва, протичащо с м...

Бабезиоза при кучето

Бабезиоза при кучето

Бабезиозата при кучетата е трансмисивно протозойно заболяване, причинителите на което предизвикват а...