🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Лайшманиоза при кучето

Лайшманиоза при кучето

Клинични признаци на Лайшманиоза при кучето

Висцерална лайшманиоза - Kala-azar, Dum-dum fever (черна треска)

Болестта протича в две форми: остра, която завършва най - често летално, и хронична, която завършва много често със спонтанно оздравяване.

Клинични признаци на Лайшманиоза при кучетоКлиника на Лайшманиоза при кучетоОстрата форма започва с повишаване на температурата. Тя няма характерно протичане. Може да е ниска или висока и от различен тип, като продължава от 2 до 6 седмици.

Наблюдава се диария, общо отслабване, конюнктивит и кератит, хепато- и спленомегалия, увеличаване на лимфните възли, окапване на космите и развитие на кожни улцерации и лезии главно по главата, ушите и врата.

Болестта трае няколко седмици и завършва със смърт - до 90%.

Хроничната форма протича бавно, съпроводенa с постепенно отслабване и изтощаване на организма, възпаление на кожата с окапване на космите и улцерации. Болестта протича с месеци и години и понякога завършва с оздравяване, но по - често вследствие на силното измършавяване и общата слабост кучетата умират.

Кожна форма - Ориенталска язва

Симптоми на Лайшманиоза при кучетоНай - напред се наблюдава опадане на космите и образуване на червени папули в областта около очите, ушите, носа и врата, а също и на пръстите на крайниците. При нарастване язвите може да се съединят.

При усложнение на възпалението с гнойни инфекции температурата се повишава и общото състояние се влошава, кучето силно измършавява и най - често изходът е летален.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1. Др
Има ваксина на Вирбак
Виж още отзиви
Коментирай
loading...