🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Лайшманиоза при кучето

Лайшманиоза при кучето

Етиология на Лайшманиоза при кучето

Причинител на висцералната лайшманиоза (Кала-азар) е Leishmania donovani, на кожната (ориенталската язва) - Leishmania tropica, а на южноамериканската (мукокутанната) - Leishmania braziliensis.

Видовата самостоятелност на причинителите на трите форми не е доказана, но чрез кръстосани инвазии Адлер и Теодор са установили, че причинителят на лайшманиозата при кучето и човека е един и същ.

Класификацията на лайшманиите днес се базира на критичния анализ на световната литература и на опита при изучаването на морфологията, биологията, таксономията и разпространението им в различните ареали на света. Тя съдържа много нови предложения.

Висцералната лайшманиоза се дели на Leichmania donovani infantum и L. donovani archibaldi. Кожната лайшманиоза се дели на Leichmania tropica и L. major. Южноамериканската (мукокутанната) лайшманиоза се дели на Leichmania brasiliensis, L. amasonensis и L. panamensis.

Различните автори и до днес не са на единно становище по отношение на класификацията на лайшманиите, причиняващи различните видове клинични картини на заболяването в различните географски райони на света.

Лайшманиите са протозои, принадлежащи към род Leishmania на сем. Trypanosomidae. Те се срещат в две форми:

1. Лайшманийна форма (безкамшична)

Тя паразитираща в клетките на ендотелиите на капилярите на черния дроб, далака, костния мозък, лимфните възли, кожата и други органи и тъкани на животните с постоянна вътрешна телесна температура. Има кръгла или овална форма с размери 2 - 6 μm и притежава две ядра - голямо овално и малко (кинетопласт) с пръч-ковидна форма. Размножава се чрез безполово делене на две, след което паразитите навлизат в нови ендотелни клетки и процесът на делене се повтаря отново.

2. Лептомонадна форма

Паразитира в тялото на преносителите, насекоми от род Phlebotomus. Паразитът има продълговата крушовидна форма с размери 10 - 25/2 - 5 /μm и камшиче с дължина 15 - 30 μm.

Женска пясъчна мухаПренасянето на лайшманиозата се извършва посредством флеботомусите, наричани още "пясъчна муха" (Sandfly). Инвазията се предава по пътя куче-куче, човек-човек или куче-човек-куче и обратно.

В природата този процес може да премине от диво животно или гризач на куче и обратно. Заразяването може да се осъществи и чрез размачкване на инвазираното насекомо върху увредената кожа на животните.

Доказано е инвазиране на кучето чрез контакт, а при маймуни и гризачи по орален начин и утеринно.
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1. Др
Има ваксина на Вирбак
Виж още отзиви
Коментирай
loading...