🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Лаймска болест при кучето

Лаймска болест при кучето

Клинични признаци на Лаймска болест при кучето

Инкубационният период на заболяването е няколко дни. Наблюдават се 3 продължителни последователни стадия, през които се проявяват различни симптоми характерни за много други заболявания. Смята се, че това е основната причина, поради която болестта не е била добре проучена до наши дни.

Първи стадий

Клиника при Лаймска болестСимптоми на Лаймска болест при кучетоНа ухапаното от кърлежа място се наблюдава зачервяване на кожата (Erythema migrans). Постепенно то се пренася и на други места по тялото.

Обикновено не настъпва повишаване на температурата и влошаване на общото състояние. Продължава няколко седмици, поради което често остава и незабелязано.

Втори стадий

Този стадий продължава с месеци. Настъпва бактеремия без наличие на треска, но настъпват сърдечни проблеми, разранявания по кожата, различни очни промени, болки в мускулите, хепатит, хематурия, а също и ранни прояви на менингит.

Трети стадий

Той може да настъпи след повече от година. За него са характерни кератити, некротизиращи кожни язви, артрити, парези на отделни мускулни групи, енцефалити и енцефаломиелити. За съжаление този стадий на болестта много често продължава до смъртта.

Благодарение на общото в признаците и в развоя на заболяването при кучето и човека се дава възможност за извършване на по - задълбочени експериментални проучвания чрез използване на кучета за модел.

Рейтинг:
4.5/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2. д-р БауБау
До 1. - Опитайте да обезпаразитите първо мястото и колибката му. Има разтвори предназначени за това, които се разтварят във вода. Едва тогава има смисъл да обезпаразитите и самото куче.
1.
Виолета Вълкова Здравейте имам въпрос какво е най доброто за куче което живее в двор пълен с кърлежи и не може да се води постоянно на лекар
Виж още отзиви
Коментирай
loading...