Лаймска болест при кучето

Лаймска болест при кучето

Епизоотологични особености на Лаймска болест при кучето

Освен кучето, към заболяването проявяват възприемчивост още преживни животни (говеда, овце), различни видове гризачи, а също така домашни и диви животни. Силно възприемчив е и човека! При кучето най - често болестта е без изявена клиника.

Болните животни са основен източник на заразата, без значение дали имат ясно изразена клиника или не се наблюдават симптоми.

Ixodes ricinusЛаймска болест кучеЗаразяването, включително и при човек, може да стане при ухапване от кърлеж или друго кръвосмучещо насекомо, които са били заразени при смучене на кръв от болни и заразоносители. Като вектори в Европа са установени кърлежите от род Ixodes (Ixodes ricinus).

Чрез флуоресцентна микроскопия причинителя на болестта е доказан в различни видове комари, кръвосмучещи мухи и други жилещи насекоми. Смята се, че те вземат активно участие в епизоотичния и епидемичния процес в неблагополучните райони.

След проведени проучвания е установено, че:

- в ендемични райони (в САЩ) 61 до 100% от кърлежите са заразени с В. burgdorferi
- жертви на заболяването стават най - често горските работници, животновъдите, ловците и собствениците на кучета в градовете
- при 30% инфектнраност на кърлежите в даден район само 3% от ухапаните от кърлежи хора се заразяват (т.е. наблюдава се ниска заболеваемост)

5.0, 2 гласа
прегледи 2348

Препоръчани продукти

Коментари за Епизоотологични особености на Лаймска болест при кучето

  1. 1.

    Виолета Вълкова Здравейте имам въпрос какво е най доброто за куче което живее в двор пълен с кърлежи и не може да се води постоянно на лекар

  2. 2.

    До 1. - Опитайте да обезпаразитите първо мястото и колибката му. Има разтвори предназначени за това, които се разтварят във вода. Едва тогава има смисъл да обезпаразитите и самото куче.

Подобни статии

Бяс при кучето

Бяс при кучето

Лат.: Rabies / LyssaАнгл.: RabiesНемски: TollwutРуски: Бешенство Бесът е остра контагиозна болест, ...

Бруцелоза при кучето

Бруцелоза при кучето

Лат.: Brucellosis Бруцелозата при кучетата представлява хронична инфекциозна болест, протичаща с въ...