🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Крупозна пневмония при кучето

Крупозна пневмония при кучето

Клинични признаци на Крупозна пневмония при кучето

Клинични признаци на крупозна пневмония при кучетоПневмония при кучетоХарактерно е острото протичане на заболяването. Вътрешната телесна температура се повишава бързо и може да достигне до 42 - 43 °С и типът на треската е постоянен (febris continue). Понякога треската може да има ремитиращ или интермитиращ характер.

Появява се къса, суха и болезнена кашлица. Апетитът изчезва. Животните са отпаднали и апатични. Конюнктивите обикновено са зачервени с ихтеричен оттенък (керемидено - червено оцветени).

При перкусия на белия дроб се установява в началото слабо притъпен звук с тимпаничен оттенък, а на следващия ден се откриват тъпоти, които остават непроменени в продължение на 3 - 5 дни. Тези тъпоти са доста големи и заемат вентралните части на белия дроб. В стадия на лизирането в мястото на тъпотите се установява тимпаничен тон.

При аускултация на белия дроб се установява отслабено или напълно липсващо везикуларно дишане в силно инфилтрираните участъци и усилено везикуларно дишане в незасегнатите области. Понякога, особено при дълбоко дишане, в областта на тъпотите се чува бронхиално дишане. Настъпването на stad. resolutions се проявява с появата на хрипове в мястото на хепатизацията. Дихателните движения са ускорени и затруднени и типът на дишането е костоабдоминален.

Носните изтечения в стадия на хепатизацията са оскъдни или липсват, а в стадия на лизирането са в по - голямо количество и имат кехлибарено - жълт или ръждив цвят.

Най - често до настъпването на стадия на разтапянето температурата се задържа висока, но може да спадне и малко по - рано. Ако лизирането на възпалителния ексудат става бързо, температурата също така спада рязко (crysis), докато при по - бавното разтапяне температурата спада по - продължително време (lysis).

В началото на заболяването в кръвната картина се установява левкопения и анеозинофилия, а по - късно тя става типична за един тежък възпалителен процес - левкоцитоза с неутрофилия и ядрено разместване наляво, стигащо до миелоцити, лимфопения и монопения. При оздравяването еозинофилните левкоцити, лимфоцитите и моноцитите се възвръщат към нормата, ядреното разместване постепенно изчезва.

Рейтинг:
1.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...