Кетоза при кравите

Кетоза при кравите

Лечение на Кетоза

Терапията на Кетозата е твърде разнообразна. Като се вземе предвид, че в етиологията и патогенезата й играят роля не един, а може би повече фактори, става ясно защо за нейното лекуване са препоръчани толкова много средства и защо в някои случаи със средства, които са се оказали ефикасни, не се получава задоволителен резултат.

Прилага се комплексна терапия, която се състои от гликозотерапия, даване на соли на пропионовата киселина, хормонотерапия, диетотерапия и движение.

Основната цел на терапията се състои в увеличаване на кръвната захар и гликогена в черния дроб и в премахване на кетозата. Ето защо на организма трябва да се осигури необходимото количество гликоза.

Най - добрият начин за даване на гликозата е венозното инжектиране, особено когато животните нямат апетит. Добри резултати се получават чрез даване на натриев пропионат, който в черния дроб се превръща в гликоза.

Със същата цел на болните крави се дават варена царевица, сурови картофи, захарно цвекло и меласа. Наред с това се прилагат и гликокортикоиди - кортизон и неговите производни. Добър резултат се получава и с адренокортнкотропния хормон. Лекуването с кортизон и адренокортикотропен хормон има смисъл само ако се подобри храненето.

Никое от препоръчаните средства не отговаря на изискванията от гледището на каузалната терапия.

Най - важно звено в обмяната на веществата е коензим А. Ако той се внесе в организма на животните, при които обмяната на веществата е нарушена, какъвто е случаят с Кетозата, трябва да се приеме, че метаболизмът ще се нормализира и животните ще оздравеят.

Лекуване на КетозаГолямо значение при терапията на кетозата имат редовните разходки, тъй като активното движение подпомага ускоряването на окислително - възстановителните процеси и увеличава използването на кетоновите тела от мускулната система.

Успоредно с лечебните мероприятия трябва да се подобри храненето на животните - дават се доброкачествено витаминно сено, кореноплоди, концентриран фураж, минерални добавки, които съдържат и микроелементи.

Едностранчивото хранене със силаж трябва да се преустанови.

прегледи 7282

Коментари за Лечение на Кетоза

  1. 1.

    Препоръчва се пиене на пропилен гликол профилактика

  2. 2.

    Две банки 10% глюкоза, в нея разредени Дексаметазон 20мл + житамини или Кетозал- венозно. + пропиленгликол половин литър пер.ос 3-4 дни подред

Подобни статии

Уролитиаза при агнетата

Уролитиаза при агнетата

Уролитиазата е болест при мъжките агнета и шилета, която се характеризира с намаляване и спиране на ...

Канибализъм при свинете

Канибализъм при свинете

Канибализмът при животните е често срещано явление в природата. При редица животни е обикновено явле...