🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кетоза при кравите

Кетоза при кравите

Клинични признаци при Кетоза

Клинични признаци при КетозаКакви са признаците при КетозаПри леката (субклиничната) форма апетитът намалява, става променлив и животното отделя обилно количество слюнка. Тези признаци са слаби и неопределени и често остават незабелязани. Ако се подобри храненето, признаците изчезват и животното оздравява без всякакво лекуване.

В противен случай апетитът продължава да намалява и изчезва или става извратен - животните предпочитат да ядат постелята си или пръст, вар, ближат стените, а вместо чиста вода пият от локвите. Понякога кравите потапят муцуната си в поднесената им вода до очите. Преживянето става по - лениво и по - рядко.

Настъпва упорита атония на предстомашията, която не се поддава на обикновена терапия. Появява се диария с тъмно зелени или зелено - черни изпражнения. Животните бързо слабеят и за 7 - 10 дни губят 50 - 70 кг от масата си. Бързото намаляване на масата се обяснява с това, че животните продължават да отделят значително количество мляко, макар и намалено около три пъти, без да приемат храна.

С развитието на болестта се появяват и нервни симптоми, които в началото са по - слаби, а по - късно стават все по-силни. Животните проявяват лека възбудимост, оглеждат се постоянно или се ослушват при влизане на хора в обора.

В други случаи погледът е тъп, безучастен. Понякога животните изпадат в принудителни движения - напират все напред, движат се в кръг, тъпчат с краката си на едно място, качват се с предните си крака в яслите, извършват празни дъвкателни движения, показват слюнкотечение, въртят очите си, залитат със задницата си или се препъват, подгъват краката си в ставите, не виждат, ближат продължително време известни места от тялото си, като понякога до кръв нараняват кожата си от това близане.

При убождане на кожата им с игла от спринцовка измучават силно. Понякога се наблюдават спазми главно на дъвкателната мускулатура и сънливост. Често фуражът остава непокътнат пред животните. Ако се постави в устата им, те започват да го дъвчат, без да го поглъщат.

Обикновено телесната температура, пулсът и дишането са нормални. При тежките случаи телесната температура слабо се повишава (39,9 °С), а пулсът и дишането стават ускорени.
Издишаният въздух много често мирише на гнили плодове (ацетон). Понякога тази миризма е толкова силна, че се усеща, без да се приближаваме до главата на животните.

Урината е бистра, жълтеникава, водниста и с миризма на ацетон (ацетонурия). В такива случаи млякото също притежава силна миризма на ацетон.

Областта на чернодробната тъпота е силно разширена в резултат на значителното уголемяване на черния дроб и при палпация е болезнена. Понякога се наблюдава   пожълтяване на видимите лигавици (жълтеница).

Твърде характерни изменения се откриват в биохимичния състав на кръвта. Съдържанието на кетоновите тела в кръвта се увеличава над 10 пъти (кетонемия), а на захарта се намалява над 50% (хипогликемия).

Установява се намаляване на общите белтъчини в кръвния серум, на албумините, на алфа- и бета-глобулините.

Болестта продължава няколко седмици или месеци. При съответно лекуване по - голямата част от заболелите в лека форма животни оздравяват.

Тежките случаи трудно се лекуват и обикновено болните животни умират или се бракуват поради изгубване на продуктивните качества.

При кравите, боледували от Кетоза, се наблюдава намаляване на заплодяемостта, по - чести случаи на трудни раждания, задържане на плацентата и акутни ендометрити.

Преболедувалите от Кетоза крави през следващата бременност след отелването отново заболяват и най - често умират или се заколват по необходимост.

Рейтинг:
2.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2. Р.Добрев
Две банки 10% глюкоза, в нея разредени Дексаметазон 20мл + житамини или Кетозал- венозно. + пропиленгликол половин литър пер.ос 3-4 дни подред
1. Шишманова
Препоръчва се пиене на пропилен гликол профилактика
Виж още отзиви
Коментирай
loading...