Кетоза при кравите

Кетоза при кравите

Етиология на Кетоза

Причините не са напълно изяснени. Нито едно от изразените досега схващания не изяснява категорично същността на Кетозата.

Причини за възникване на КетозаЕтиология на КетозатаСтава все по - ясно, че тя е резултат от взаимодействието на комплекс от етиологични фактори, които в съчетание с предразполагащите моменти - висока млечна продукция и неправилно хранене - и с факторите, които непосредствено стават повод за заболяването - отелването и усилената лактация - предизвикват Кетозата.

Известна роля играе и наследственото предразположение към заболяването. Кетозата се наблюдава по - често при продължително оборно отглеждане без разходки, при едностранчиво хранене с белтъчни фуражи и малко количество сено.

При ежедневните разходки при млечните крави се намалява количеството на кетоновите тела и се увеличават алкалните резерви на кръвта, тъй като мускулната система активно участва в обмяната на веществата и по - конкретно в оползотворяването на кетоновите тела.

Според повечето твърдения, Кетозата е последствие от обедняването на организма на въглехидрати, когато животните се хранят продължително време с фураж, беден на въглехидрати, или когато нормалната резорбция на въглехидратите от пълноценния фураж е нарушена от заболяване на стомаха и червата. В такъв случай се използват тлъстинните резерви за покриване из загубите от енергия.

Вторично, кетозата може да се появи при Травматичен ретикулоперитонит, Възпаление на матката и бъбреците, Родилна пареза и др.

2.0, 1 гласа
прегледи 3335

Коментари за Етиология на Кетоза

  1. 1.

    Препоръчва се пиене на пропилен гликол профилактика

  2. 2.

    Две банки 10% глюкоза, в нея разредени Дексаметазон 20мл + житамини или Кетозал- венозно. + пропиленгликол половин литър пер.ос 3-4 дни подред

Подобни статии

Бяс при кучето

Бяс при кучето

Лат.: Rabies / LyssaАнгл.: RabiesНемски: TollwutРуски: Бешенство Бесът е остра контагиозна болест, ...

Бруцелоза при кучето

Бруцелоза при кучето

Лат.: Brucellosis Бруцелозата при кучетата представлява хронична инфекциозна болест, протичаща с въ...

Асцит при кучето

Асцит при кучето

Асцит = Коремна воднянка Лат. Ascites Под асцит се разбира набирането на голямо количество трансуд...

Ринит при кучето

Ринит при кучето

Ринит = Катар на носа Лат. Rhinitis catarrhalis (Катарален ринит) Заболяването представлява повърх...