Кетоза при кравите

Кетоза при кравите

Етиология на Кетоза

Причините не са напълно изяснени. Нито едно от изразените досега схващания не изяснява категорично същността на Кетозата.

Причини за възникване на КетозаЕтиология на КетозатаСтава все по - ясно, че тя е резултат от взаимодействието на комплекс от етиологични фактори, които в съчетание с предразполагащите моменти - висока млечна продукция и неправилно хранене - и с факторите, които непосредствено стават повод за заболяването - отелването и усилената лактация - предизвикват Кетозата.

Известна роля играе и наследственото предразположение към заболяването. Кетозата се наблюдава по - често при продължително оборно отглеждане без разходки, при едностранчиво хранене с белтъчни фуражи и малко количество сено.

При ежедневните разходки при млечните крави се намалява количеството на кетоновите тела и се увеличават алкалните резерви на кръвта, тъй като мускулната система активно участва в обмяната на веществата и по - конкретно в оползотворяването на кетоновите тела.

Според повечето твърдения, Кетозата е последствие от обедняването на организма на въглехидрати, когато животните се хранят продължително време с фураж, беден на въглехидрати, или когато нормалната резорбция на въглехидратите от пълноценния фураж е нарушена от заболяване на стомаха и червата. В такъв случай се използват тлъстинните резерви за покриване из загубите от енергия.

Вторично, кетозата може да се появи при Травматичен ретикулоперитонит, Възпаление на матката и бъбреците, Родилна пареза и др.

2.0, 1 гласа
прегледи 4118

Коментари за Етиология на Кетоза

  1. 1.

    Препоръчва се пиене на пропилен гликол профилактика

  2. 2.

    Две банки 10% глюкоза, в нея разредени Дексаметазон 20мл + житамини или Кетозал- венозно. + пропиленгликол половин литър пер.ос 3-4 дни подред

Подобни статии

Гастрит при кучето

Гастрит при кучето

Лат. Gastritis catarrhalis acuta - Остър катар на стомаха (Остър катарален гастрит) Характеризира с...