Изоспороза - Кокцидиоза при кучето

Изоспороза - Кокцидиоза при кучето

Етиология на Кокцидиоза при кучето

Причинителите на кокцидиозата при кучето са 3 вида:

1. Isospora canis (Nemeseri, 1959)

Izospora canisКак се заразява с КокцидиозаОоцистата е с размери 36-44х29-31 µm, а големината на спороцистите е 24 х 20 µm. Развитието преминава през 3 шизогонии в йеюнума. илеума и цекума. Препатентният период е от 7 до 10 дни.

 2. Isospora ohioensis (Dubey, 1975)

Ооцистите са с големина 19-27х18- 23 µm, а спороцистите - 17-12 µm. В червата се извършват 2 шизогонии. Препатентният период е от 7 до 9 дни.

 3. Isospora burowsi (Treyser и Todd, 1978)

Ооцистите са с кръгла форма с размери 15-23 µm. Развитието преминава със смяна на шiзогония с ендодиогения в илеума, цекума и колона.

Изоспорите спорулират във външната среда за 1-4 дни. Кучетата се инвазират орално чрез поемане на спорулирали ооцисти с храната и водата. Спорулиралата ооциста съдържа по 2 спороцисти, всяка от които има по 4 спорозоита.

След попадането на спорулиралите ооцисти в храносмилателния канал спороцистите се освобождават и навлизат в ендотелиите на червата, където се извършва множествено безполово делене - шизогонията.

След деленето на шизонтите се получават голям брой мерозоити, които навлизат в нови ендотелни клетки и шизогонията се повтаря отново.

5.0, 2 гласа
прегледи 1608

Препоръчани продукти

Подобни статии

Асцит при кучето

Асцит при кучето

Асцит = Коремна воднянка Лат. Ascites Под асцит се разбира набирането на голямо количество трансуд...

Ринит при кучето

Ринит при кучето

Ринит = Катар на носа Лат. Rhinitis catarrhalis (Катарален ринит) Заболяването представлява повърх...