Дирофилариоза при кучето

Дирофилариоза при кучето

Епизоотологични особености на Дирофилариоза при кучето

Дирофилариозата се среща по цял свят и за съжаление все по - често у нас! Някога в САЩ болестта е била изолирана само в южните и югоизточните райони. В момента болестта е най - разпространена по протежението на река Мисисипи и нейните притоци.

Разпространява се много бързо и напоследък се среща в повечето региони на САЩ, включително Калифорния, Орегон и Вашингтон. В Канада са регистрирани заразени кучета в райони, където има много комари - около южните Големи езера.

Как се разпространява болестта?

За разпространение на болестта при кучето е необходимо да има заразен комар, играещ ролята на междинен гостоприемник. Разпространението съвпада със сезона на комарите, който в някои райони на света може да продължи целогодишно. Комарът обикновено хапе кучето там, където козината му е най - тънка. Въпреки това дългата козина не предпазва на 100% кучето от заразяване.

За разпространение на инвазията допринасят широката адаптивност на D. immiiis към голям брой крайни и междинни гостоприемници, а също и продължителното му паразитиране в кучето и другите крайни гостоприемници.

Обилните валежи през годината също са фактор на разпространение. Това от своя страна води към образуването на много биотопи на комарите и висока плътност на техните популации. Заболяването е разпространено по - често сред кучетата, които живеят предимно на открито.

Препоръчани продукти

Подобни статии

Канибализъм при свинете

Канибализъм при свинете

Канибализмът при животните е често срещано явление в природата. При редица животни е обикновено явле...

Канибализъм при птиците

Канибализъм при птиците

Канибализмът (лоша привичка) при птиците се изразява в склонността им към взаимно разкълваване и къл...

Фарингит при кучето

Фарингит при кучето

Лат. Pharyngitis Представлява възпаление на глътката. Терминът "фарингит" обединява едновременното...