Дирофилариоза при кучето

Дирофилариоза при кучето

Епизоотологични особености на Дирофилариоза при кучето

Дирофилариозата се среща по цял свят и за съжаление все по - често у нас! Някога в САЩ болестта е била изолирана само в южните и югоизточните райони. В момента болестта е най - разпространена по протежението на река Мисисипи и нейните притоци.

Разпространява се много бързо и напоследък се среща в повечето региони на САЩ, включително Калифорния, Орегон и Вашингтон. В Канада са регистрирани заразени кучета в райони, където има много комари - около южните Големи езера.

Как се разпространява болестта?

За разпространение на болестта при кучето е необходимо да има заразен комар, играещ ролята на междинен гостоприемник. Разпространението съвпада със сезона на комарите, който в някои райони на света може да продължи целогодишно. Комарът обикновено хапе кучето там, където козината му е най - тънка. Въпреки това дългата козина не предпазва на 100% кучето от заразяване.

За разпространение на инвазията допринасят широката адаптивност на D. immiiis към голям брой крайни и междинни гостоприемници, а също и продължителното му паразитиране в кучето и другите крайни гостоприемници.

Обилните валежи през годината също са фактор на разпространение. Това от своя страна води към образуването на много биотопи на комарите и висока плътност на техните популации. Заболяването е разпространено по - често сред кучетата, които живеят предимно на открито.

5.0, 1 гласа
прегледи 791

Препоръчани продукти

Подобни статии

Кетоза при кравите

Кетоза при кравите

Кетозата е заболяване при преживните животни, което се характеризира с намаляване на кръвната захар ...

Рахит

Рахит

Рахитът е заболяване при младите животни, което се дължи на нарушената обмяна на калция и фосфора в ...