Гана при кучето

Гана при кучето

Профилактика на Гана при кучето

Профилактичните мерки срещу Ганата се основават освен на общите противоепизоотични правила (създаване на добри условия на хранене и отглеждане) още и на средствата, с които се създава невъзприемчивост към болестта - серуми и ваксини.

Използването на хиперимунни серуми е ограничено поради тяхното кратковременно действие. Те създават имунитет веднага след прилагането им, имат предпазно действие и тогава, когато животните се намират в инкубационен период, но ефектът им продължава само 10-14 дни и поради това се използват при животни, съмнителни за заразяване или при посещения на изложби и места, където има голяма опасност от заразяване.

Ваксините, които се използват в съвременната практика, са високоимуногенни, създават стабилен и продължителен (над 1 година) имунитет и се понасят много добре без инциденти от ваксинираните животни.

Съществуват няколко вида ваксини: инактивирани (убити), атенуирани (отслабени), моновалентни (само срещу гана от един щам на вируса), поливалентни (срещу няколко заболявания) и хетероложни, изготвени от друг тип вирус (какъвто е случаят с ваксината срещу дребна шарка при човека).

Инактивираните ваксини изграждат имунитет след 14 дни от ваксинацията и го поддържат до една година. Атенуираните ваксини (по - специално авианизираната ваксина) изграждат бързо имунитет още 24 h след ваксинацията и имунната защита продължава 2 години.

Хетероложната ваксина от вируса на дребната шарка при хората е получена след намножаване на вируса на Edmonston в тъканни култури и без да е инактивиран.

Профилактика на ГанаТази ваксина има предимства при ваксинация на кучета бозайничета, защото коластрените антитела не неутрализират ваксиналния вирус и при това имунизационният процес не се нарушава.

При ваксинация на малките кученца с тривалентна ваксина срещу гана, хепатит и лептоспироза (или с друга поливалентна ваксина) първата ваксинация трябва да се извършва не по-рано от 7 седмици след раждането.

Преди навършване на 7 седмици се препоръчва ваксинирането на само на кученца, незабозавали коластра.

2.0, 2 гласа
прегледи 6824

Препоръчани продукти

Коментари за Профилактика на Гана при кучето

 1. 1.

  И май като заключение, е че тая ужасна болест представлява унищожаване на целия организъм на кученцето!? :((

 2. 2.

  Нали затова слагаме тези ваксини

 3. 3.

  До 2. - за съжаление, както и при хората, ваксините не създават 100%-ва защита и понякога са "нож с две остриета".

 4. 4.

  Здравейте,
  След колко време може да вземем ново кученце, като се има предвид, че предишното е починало от Гана:(
  Благодаря

 5. 5.

  До 4. Миглена - добре е да изчакате месец-два, през което да направите няколко щателни дезинфекции. Както е описано и в статията: "Обикновените дезинфекционни средства (2% натриева основа, 5% формални и крезоловите препарати или хлорната вар и 20%-овото варно мляко) го разрушават за кратко време.

 6. 6.

  Винаги ли завършва със смърт?
  Взехме белгииска овчарка и веднага я ваксинирахме, на 70 дни е. Но се разболя .

 7. 7.

  До 6. - прогнозата много зависи от това в кой стадий е хванато заболяването. Колкото по-рано се разбере, толкова шансовете за благоприятен изход се увеличават. Най-лоша е прогнозата, когато болестта премине в енцефалитен стадий с проява на симптоми от страна на нервната система.

Подобни статии

Паракератоза при свинете

Паракератоза при свинете

Паракератозата е болест, свързана със смущение в обмяната на цинка, и се характеризира с кожни изри...