Гана при кучето

Гана при кучето

Епизоотологични особености на Гана при кучето

Възприемчиви към вируса на Ганата при естествени условия са почти всичките представители на разред Carnivora (кучето, лисицата, вълкът, чакалът, дингото, койотът, невестулката, язовецът, видрата, порът, пандата, малките мечки и др.). При човека са възможни инапарентно протичащи инфекции.

Експериментално може да бъдат заразявани хамстерите, а животните от котешкия род и гризачите са не възприемчиви.

Невестулката проявява силна възприемчивост към болестта и умира след изкуствено заразяване, но вирусът, пасиран неколкократно през невестулка загубва вирулентността за кучето. Това показва, че внрулентността на вируса на Ганата е твърде изменчива.

Най - често заболяват младите животни, но не са изключени заболявания при всички възрасти. По - голямата заболеваемост на възрастовата група от 2 месеца до 1 година се дължи на факта, че голяма част от по - възрастните кучета са прекарали явна или скрита форма на инфекцията, а бозайничетата добиват временен пасивен имунитет чрез антителата, съдържащи се в коластрата и млякото на майките.

Някои изследователи приемат, че кучетата от породите териер, Боксер и Пекинез са по - устойчиви, докато чнстопородннте - Немска овчарка, ловни кучета, сетери и дакели се заразяват по - лесно и боледуват по - тежко.

Основни източници на заразата са болните кучета чрез всички отделяни от тях секрети и екскрети. Заразените животни започват да отделят заразата още в края на инкубационния период, преди да са налице характерните клинични признаци, а преболедувалите - месеци след оздравяването.

Допълнителни източници на зараза може да представляват всички контамннирани предмети, като храна, вода, намордници, клетки и други.

Заразяването обикновено се реализира по алиментарен и аерогенен път. Опитно е доказано, че заразяването per os или чрез директен контакт се реализира много по - трудно, отколкото по аерогенен път.

Често е заразяването на животните по аерогенен път и при консумация на инфектирана храна. Допуска се, че много често носоглътката и тонзилите представляват входната врата на инфекцията.

Кръвосмучещите насекоми и животни също може да служат за пренасяне и предаване на заразата. Епизоотиите от Гана имат сезонен характер, като следват размножителния период при кучетата.

В страни с широко разпространение на болестта се наблюдава периодичност на епизоотиите през всеки 3 години, което е свързано с прогресивно увеличаване на броя на възприемчивите животни.

Препоръчани продукти

Коментари за Епизоотологични особености на Гана при кучето

 1. 1.

  И май като заключение, е че тая ужасна болест представлява унищожаване на целия организъм на кученцето!? :((

 2. 2.

  Нали затова слагаме тези ваксини

 3. 3.

  До 2. - за съжаление, както и при хората, ваксините не създават 100%-ва защита и понякога са "нож с две остриета".

 4. 4.

  Здравейте,
  След колко време може да вземем ново кученце, като се има предвид, че предишното е починало от Гана:(
  Благодаря

 5. 5.

  До 4. Миглена - добре е да изчакате месец-два, през което да направите няколко щателни дезинфекции. Както е описано и в статията: "Обикновените дезинфекционни средства (2% натриева основа, 5% формални и крезоловите препарати или хлорната вар и 20%-овото варно мляко) го разрушават за кратко време.

 6. 6.

  Винаги ли завършва със смърт?
  Взехме белгииска овчарка и веднага я ваксинирахме, на 70 дни е. Но се разболя .

 7. 7.

  До 6. - прогнозата много зависи от това в кой стадий е хванато заболяването. Колкото по-рано се разбере, толкова шансовете за благоприятен изход се увеличават. Най-лоша е прогнозата, когато болестта премине в енцефалитен стадий с проява на симптоми от страна на нервната система.

Подобни статии

Ринит при кучето

Ринит при кучето

Ринит = Катар на носа Лат. Rhinitis catarrhalis (Катарален ринит) Заболяването представлява повърх...