🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Бяс при кучето

Бяс при кучето

Патологоанатомични изменения на Бяс при кучето

При външния оглед на трупа на куче, умряло от Бяс, личат белезите от ухапвания от други животни или следи от контузии и травми. Трупът като цяло е кахектичен, козината е мръсна, разрошена и измокрена от слюнки, особено в предната част на тялото.

Макроскопските промени при аутопсията не са типични, но все пак някои от тях са отчасти насочващи. В повечето от случаите се намира празен стомах с наличие в него на необичайни предмети, като камъни, слама, пръст, дървени парчета и др., погълнати от животното след нарушаване на съзнанието му.

Установяват се хиперемия, кръвоизливи и ерозии по протежение на храносмилателния канал (в стомаха, дуоденума, ректума). Хиперемия, оток и хеморагии се установяват в мозъка и по менингите.

За лабораторно изследване се изпращат целите трупове на умрелите кучета или само главата от едрите породи. Материалът трябва да бъде опакован по начин, недопускащ каквато и да било възможност за разсейване на заразата, а пакетът отвън задължително трябва да се надпише с текста: "Внимание - заразен материал!".

Хистологичното изследване на срезове от амониевите рога, малкия или продълговатия мозък при 95% от случаите на Бяс показват наличието на няколко негриеви телца в протоплазмата на ганглиевите клетки в близост до клетъчните ядра.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1. Николай
Ужас ако не мога да хвана кучето трябва да го убия
Виж още отзиви
Коментирай
loading...