🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Бруцелоза при кучето

Бруцелоза при кучето

Клинични признаци на Бруцелоза при кучето

При заразяване с Br.canis инкубационният период при кучето има продължителност от 4 до 21 дни. Инфектирането с останалите бруцелни типове води към латентно протичаща инфекция с неопределена продължителност и по - късно развиващи се стерилитети и аборти при бременните и орхити и епидидимити при мъжките кучета.

След проникване през входната врата бруцелите се разпространяват в организма по лимфен път, като предизвикват възпалително-хиперпластични промени в лимфните възли и гениталиите.

За определено време те нахлуват и в кръвообращението, предизвиквайки бактериемия  и  ремитираща  треска с незначително покачване на температурата (до 39.5°). Болните животни са отпуснати, с понижена чувствителност, намален апетит и повишена жажда. Те постепенно отслабват.

Клиника при БруцелозаБруцелоза при женски кучетаПри женските небременни животни най - често не се наблюдават никакви външни признаци.

При бременните абортът настъпва обикновено между 40-ти и 60-ти ден на бременността. При млади животни може да се наблюдават 2-3 последователни аборта след създаваща премуниция. Абортите обикновено преминават леко, без усложнения. В отделни случаи след аборти може да се отделят сиво-зеленикави или кървави вагинални изтечения.

Преболедувалите и заплодените след това женски животни може да родят напълно здрави или нежизнеспособни приплоди, които умират още в първите дни след раждането.

Бруцелоза при мъжки кучетаПри мъжките болестта протича с бавно развитие на епидидимит, орхит, простатит, артрити и тендовагинити, придружени с намалено libido sexualis и увреждане на спермогенезата, в резултат на което може да се получат уродливи приплоди. Както при мъжките, така и при женските животни по време на боледуването може да се наблюдават отделни случаи на епилептични припадъци, дължащи се на отделените при разпадането на бруцелите токсини, упорити конюнктивити и спондилоза на някои гръбначни прешлени.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...