Бруцелоза при кучето

Бруцелоза при кучето

Епизоотологични особености на Бруцелоза при кучето

Бруцелозата при кучетата се предизвиква както от Br.canis, така  и от класическите типове Br.abortus, Br.mellitensis и Br.suis.

Няма убедителни данни на 100% за заболявания, предизвикани от Br.ovis. Описани са много случаи на заразяване на хора от Br.canis, както и от останалите бруцели, и поради това Бруцелозата при кучетата се смята за много опасна зооантропоноза.

Основните източници на бруцелозна инфекция за кучето са не само болните кучета, но и всички останали домашни животни, боледуващи от посочените типове бруцели. Заразата се съдържа и излъчва от болния организъм с всички секрети и екскрети както при явно протичане на болестта, така също и при скритите (латентните) форми и след видимо преболедуване в много случаи до края на живота.

Заразяването се осъществява чрез пряк контакт или индиректно чрез замърсени храни, вода и други предмети. Чести са случаите на заразяване и по полов път. Бруцелозата при кучетата не проявява определена сезонност, но има упорит стационарен и екзогенен характер.

Инфекциите от Br.canis обхващат бързо голям брой животни. Особено тежко и с голяма заболеваемост, незаплождане, аборти, стерилитет при мъжките и смъртност при новородените се проявява заболяването в развъдните стопанства за чистопородни кучета от породите Пойнтер, Фокстериер, Немска овчарка, хрътки и др.

При изследване на хиляди кучета в клиниките за дребни животни в Германия през 80-те години е установено, че над 10% от представяните за преглед кучета са заразени с Br.canis. Останалите типове бруцели по - рядко предизвикват Бруцелоза при кучето.

Обикновено такива заболявания са свързани с епизоотии от Бруцелоза при други видове животни, като най - често кучетата се заразяват след изяждане на абортирани фетуси.

По принцип кучето е доста устойчиво на инфекции от останалите типове бруцели и най - често служи само като механически преносител на заразата. Човекът от своя страна може да се зарази от болно куче чрез всички възможни директни и индиректни начини.

5.0, 1 гласа
прегледи 2105

Препоръчани продукти

Подобни статии

Бабезиоза при кучето

Бабезиоза при кучето

Бабезиозата при кучетата е трансмисивно протозойно заболяване, причинителите на което предизвикват а...