Бабезиоза при кучето

Бабезиоза при кучето

Клинични признаци на Бабезиоза при кучето

Признаци на Бабезиоза при кучетоСимптоми на Бабезиоза при кучетоАнемия при Бабезиоза кучеКак да разбера, че кучето има бабезиозаИнкубационният период продължава от 5 до 20 дни. Заболяването протича в остра или хронична форма.

Остра форма

Тя протича с тежки признаци и често завършва летално, което е характерно за младите кучета. Температурата е 40°C и продължава няколко дни. Животните са отпаднали, липсва апетит, пулсът и дишането са учестени.

Конюнктивите отначало са зачервени, а след това са бледи и слабо иктерични. Настъпват промени в кръвта. Еритроцитите спадат от 7 на 2 милиона в 1 mm3, а левкоцитите се увеличават.

Наблюдават се конюнктивит, ринит и краткотрайна хемоглобинурия и диария, често примесена с кръв. Животните бързо отслабват и не са изключени парези и парализи на крайниците, преди да настъпи смъртта.

Хронична форма

Тази форма се наблюдава основно при по - възрастни кучета, живеещи в ензоотичните райони. Температурата е слабо повишена или непроменена.

Основни признаци са анемията и отслабването на кучето. Хемоглобинурията или липсва, или е краткотрайна. Оздравяването настъпва след 5 - 10 седмици, но кучетата остават заразоносители продължително време.

Важно: Нетипичен, но срещан признак при бабезиозата е потъмняването на урината!

5.0, 1 гласа
прегледи 1937

Препоръчани продукти

Подобни статии

Паракератоза при свинете

Паракератоза при свинете

Паракератозата е болест, свързана със смущение в обмяната на цинка, и се характеризира с кожни изри...

Уролитиаза при агнетата

Уролитиаза при агнетата

Уролитиазата е болест при мъжките агнета и шилета, която се характеризира с намаляване и спиране на ...