🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Гана при кучето

Гана при кучето

Епизоотологични особености на Гана при кучето

Възприемчиви към вируса на Ганата при естествени условия са почти всичките представители на разред Carnivora (кучето, мечки и др.). При човека са възможни инапарентно протичащи инфекции.

Експериментално може да бъдат заразявани хамстерите, а животните от котешкия род и гризачите са не възприемчиви.

Невестулката проявява силна възприемчивост към болестта и умира след изкуствено заразяване, но вирусът, пасиран неколкократно през невестулка загубва вирулентността за кучето. Това показва, че внрулентността на вируса на Ганата е твърде изменчива.

Най - често заболяват младите животни, но не са изключени заболявания при всички възрасти. По - голямата заболеваемост на възрастовата група от 2 месеца до 1 година се дължи на факта, че голяма част от по - възрастните кучета са прекарали явна или скрита форма на инфекцията, а бозайничетата добиват временен пасивен имунитет чрез антителата, съдържащи се в коластрата и млякото на майките.

Някои изследователи приемат, че кучетата от породите териер, дакели се заразяват по - лесно и боледуват по - тежко.

Основни източници на заразата са болните кучета чрез всички отделяни от тях секрети и екскрети. Заразените животни започват да отделят заразата още в края на инкубационния период, преди да са налице характерните клинични признаци, а преболедувалите - месеци след оздравяването.

Допълнителни източници на зараза може да представляват всички контамннирани предмети, като храна, вода, намордници, клетки и други.

Заразяването обикновено се реализира по алиментарен и аерогенен път. Опитно е доказано, че заразяването per os или чрез директен контакт се реализира много по - трудно, отколкото по аерогенен път.

Често е заразяването на животните по аерогенен път и при консумация на инфектирана храна. Допуска се, че много често носоглътката и тонзилите представляват входната врата на инфекцията.

Кръвосмучещите насекоми и животни също може да служат за пренасяне и предаване на заразата. Епизоотиите от Гана имат сезонен характер, като следват размножителния период при кучетата.

В страни с широко разпространение на болестта се наблюдава периодичност на епизоотиите през всеки 3 години, което е свързано с прогресивно увеличаване на броя на възприемчивите животни.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

9. Ади
Аделина здравейте, Бих искала да разбера доктора и клиниката, която е излекувала вашият домашен Любимец?
8. Аделина
Здравейте, Имаме женско куче на около 1,5г. болно от гана. Започваме четвърта седмица лечение под лекарско наблюдение. Първите три дни от лечението включваше руски серум с готови антитела, широкоспектърен антибиотик, комплекс витамини за укрепване, препарат за сваляне на температурата (41 градуса като по учебник)- всичко инжекционно. Сега продължаваме с антибиотик на таблетки, невробекс, витамини и пробиотици в храната, сироп Бронхолитин за калшлицата, промиване на ноздрите и очите с физиологичен разтвор. Кучето мина през всички описани симптоми - 1во отпадналост със загуба на апетит и нервни потрепвания, тресене на глава - веднага отидохме при лекар. 2ро: В началото на лечението се появи диарията, а на втората седмица от лечението 3то: сълзенето от очите, гнойни секрети от носа, последвани от сухата кашлица. Сега в четвъртата седмица от лечението, кучето се храни само, диария няма, секретитите от очите спряха, секретите от носа намаляват и се изчистват (стават прозрачни), кашлицата намалява, нервни потрепвания не се наблюдават, но лимфните възли остават надути. Въпрос: Колко време приблизително (на база други случаи в практиката) ще е необходимо кучето да се възстанови, и колко време трябва да е под карантина, тъй като в двора отглеждаме две от дъщерите и които са на 5 мес. със всички ваксини, но към момента ги държим отделени. Относно дезинфекцията - поливам с белина всички места в двора къде се изхожда кучето и физически почиствам когато това е възможно. Отделно пръскам с дезифектант навсякъде където се сетя - Това достатъчно лие да не се заразят малките. Въобще моля за идеи как да продължим с възстановителната програма за майката и как да предпазим малките. Благодаря Ви предварително!
7. д-р БауБау
До 6. - прогнозата много зависи от това в кой стадий е хванато заболяването. Колкото по-рано се разбере, толкова шансовете за благоприятен изход се увеличават. Най-лоша е прогнозата, когато болестта премине в енцефалитен стадий с проява на симптоми от страна на нервната система.
6.
Винаги ли завършва със смърт? Взехме белгииска овчарка и веднага я ваксинирахме, на 70 дни е. Но се разболя .
5. д-р БауБау
До 4. Миглена - добре е да изчакате месец-два, през което да направите няколко щателни дезинфекции. Както е описано и в статията: "Обикновените дезинфекционни средства (2% натриева основа, 5% формални и крезоловите препарати или хлорната вар и 20%-овото варно мляко) го разрушават за кратко време.
4. Миглена
Здравейте, След колко време може да вземем ново кученце, като се има предвид, че предишното е починало от Гана:( Благодаря
3. д-р БауБау
До 2. - за съжаление, както и при хората, ваксините не създават 100%-ва защита и понякога са "нож с две остриета".
2.
Нали затова слагаме тези ваксини
1.
И май като заключение, е че тая ужасна болест представлява унищожаване на целия организъм на кученцето!? :((
Виж още отзиви
Коментирай
loading...