🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Асцит при кучето

Асцит при кучето

Диференциална диагноза на Асцит при кучето

Асцитът може да бъде сбъркан със следните заболявания:

1. Хидрометри, пиометра и тумори в коремната кухина

Диференциална диагноза на Асцит при кучетоПри тях формата на корема не се изменя с изменяне на положението на тялото на животното, липсва ундулация и хоризонтална перкусионна граница на корема. При диагностична пункция не се получава пунктат.

Характерна за пиометрата е силната левкоцитоза с неутрофилия и ядрено разместване наляво, стигащо понякога до миелоцити. Диагнозата се улеснява и с характерните за пиометра изтечения от вулвата.

2. Задържане на урината - Retentio urinae

С какво може да се сбърка АсцитаПри дребните породи кучета пикочният мехур може да се изпълни с голямо количество урина, което довежда до увеличаване на корема.

Установява се липса на уриниране и диагностичната пункция на корема е отрицателна или при пробождане на мехура се открива урина.

Формата на корема не се изменя и ундулация липсва.

3. Перитонит

Обшото състояние е силно нарушено.

Температурата е повишена, появява се стегнатост на коремната стена ("мускулна защита").

Разлика между Перитонит и Асцит при кучетоПромените в бялата кръвна картина са характерни за възпалителен процес (левкоцитоза с неутрофилия и ядрено разместване наляво до миелоцити, лимфопения и монопения).

При пункция се получава пунктат, типичен за ескудат (мътен с обемно тегло над 1016, белтъци над 3%, положителна проба на Rivolta и голямо количество неутрофилни левкоцити и еритроцити в седимента).

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...