Антракс при дивите животни

Антракс при дивите животни

Клинични признаци на Антракс при дивите животни

Първите признаци на болестта обикновено се проявяват до една седмица след заразяването. Наблюдават се две форми на протичане на заболяването - остра и подостра (по - бавно).

Остра форма на Антракс

При острите случаи температурата на животните се покачва много бързо до 42.5°С и спада преди смъртта. Общото им състояние е силно подтиснато, дишането - затруднено и учестено, апетитът им почти напълно изчезва.

Признаци на Антракс при дивите животниЛигавиците на очите и устата са виолетово оцветени и се наблюдават кървави изтечения от носа. В началото на заболяването има запек, а след това - диария.

Изпражненията и урината много често са кървави. Понякога се намират отоци по корема и гърдите. В това състояние животните умират след няколко часа до 1 - 2 дни.

При хищниците обикновено болестта протича в много остра форма и те умират след 20 - 30 минути до 2 - 3 часа, като показват същите признаци, с изключение на това, че много рядко се намират отоци по тялото поради бързата им смърт.

Подостра форма на Антракс

При подострата форма на протичане на болестта признаците са почти същите, но тя протича по - дълго време - повече от една седмица.

Признаците на болестта при отделните видове животни показват известни различия, но общо взето, са сходни с описаните.

При сърните, елените, дивата коза и други тревопасни животни болестта протича обикновено бързо. Животните са неспокойни, треперят, клатушкат се и дишат тежко. Животните умират в гърчове.

Свинете боледуват обикновено по - леко. Наблюдава се само възпаление на гърлото и външно се вижда оток в тази област, който може да се разпростре и до гърдите. В резултат на това дишането и гълтането е затруднено, а шията - неподвижна. Лигавиците на очите, устата и носа са виолетово оцветени. Животните умират от задушаване след 3 до 5 дни.

5.0, 1 гласа
прегледи 1336

Препоръчани продукти

Коментари за Клинични признаци на Антракс при дивите животни

  1. 1.

    Много странно!!! И от къде ще се вземе този антракс

Подобни статии

Бяс при кучето

Бяс при кучето

Лат.: Rabies / LyssaАнгл.: RabiesНемски: TollwutРуски: Бешенство Бесът е остра контагиозна болест, ...

Бруцелоза при кучето

Бруцелоза при кучето

Лат.: Brucellosis Бруцелозата при кучетата представлява хронична инфекциозна болест, протичаща с въ...

Асцит при кучето

Асцит при кучето

Асцит = Коремна воднянка Лат. Ascites Под асцит се разбира набирането на голямо количество трансуд...

Ринит при кучето

Ринит при кучето

Ринит = Катар на носа Лат. Rhinitis catarrhalis (Катарален ринит) Заболяването представлява повърх...