🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Анемия при новородените прасета

Анемия при новородените прасета

Етиология и патогенеза на Анемия при новородени

Причини за Анемия при прасенцатаАнемията се дължи на недостиг на желязо в организма на бозаещите прасета, което е абсолютно необходимо за синтезирането на хемоглобина, миоглобина и съдържащите желязо ензими.

В сравнение с другите животни прасетата се раждат със сравнително най - малки запаси от желязо - около 50 мг. През първите няколко дни едно прасе се нуждае ежедневно от 10 - 15 мг, а през първите 3 - 4 седмици - средно от около 7 мг желязо.

От резервите си и от майчиното мляко едно прасе може да използва дневно не повече от 2 мг желязо, което е няколко пъти по - малко от необходимото му количество.

В резултат на това през първите 10 дни след раждането при всички прасета се развива Физиологична анемия, която се проявява с намаляване съдържанието на хемоглобина и броя на еритроцитите.

Ако не се вземат мерки, физиологичната анемия преминава в патологична. Трябва да се има предвид, че постъпващото с храната на прасето желязо не се усвоява напълно поради редица фактори, които пречат за резорбцията му.

Усвояването на желязото се възпрепятства от фитина в храната, от по - голямото съдържание на калций и фосфор, а също и от някои органични киселини (лимонена, оцетна и др.), които образувате с желязото трудно разграждащи се комплексни съединения.

Установено е, че усвояването на желязото от организма е много по - пълно, когато малките прасета заедно с млякото получават и животински белтъчини.

Понякога анемията при прасетата се обяснява с невъзможността желязото да бъде използвано за изграждането на хемоглобина поради недостига на микроелементи (Со, Мn, Си), незаменими аминокиселини и витамини.

Основна причина за Анемията при прасетата до 30-дневна възраст е недостигът на желязо.
Смущенията в образуването на хемоглобина, миоглобина и някои ензими (каталаза, пероксидаза) довеждат до нарушаване снабдяването на тъканите с кислород, нарушаване на водната обмяна и разстройване на храносмилането.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...