🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общ преглед на комарите

Общ преглед на комарите

Разпространение на комарите

Видовете от семейството Culicidae са широко разпространени по сушата на нашата планета. Те се срещат в различни географски зони, като се започне от тундрата и се свърши с тропиците.

Culex pipiensОтделни видове имат огромна област на разпространение. Видът Culex pipiens (Снимка 1), например, се среща в 5 континента - Европа, Азия, Африка, Америка и Австралия, а видът Aedes vexans липсва само в последния от тях.

Някои кръвосмучещи комари се срещат в планините до значителна височина.

Такъв вид е Aedes pullatus, който е установен до 3000 - 4000 м надморска височина (Гуцевич, Мончадский, Штакельберг, 1970 г.).

Най - много видове комари се срещат в тропическите области на нашата планета - около 85 % от всички познати видове. Броят на видовете комари до 1991 г. в Европа е сравнително малък - той е около 85 - 90.

Има ли комари на АнтарктидаСамо един от континентите на Земята не е обитаван от комари - това е Антарктида, където суровите климатични условия правят невъзможно съществуването на тези насекоми.

Други области на нашата планета, в които няма комари, са знойните пустини, а също така някои острови.

Интересно е, че един от тези острови е Исландия, докато на съседната Гренландия се срещат някои видове комари. На други острови пък липсват само маларийни комари (видове от рода Anopheles). Такъв е случаят с Хавайските острови.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1. Да горят главите
Мръсни педали
Виж още отзиви
Коментирай
loading...