Амебиаза при кучето

Амебиаза при кучето

Клинични признаци на Амебиаза при кучето

Инкубационният период е от една до няколко седмици. Болестта протича в остра и хронична форма.

Остра форма

Клиника при Амебиаза кучеОстрата амебна дизентерия се характеризира с диария, като изпражненията са примесени със слуз и кръв и съдържат голямо количество цисти. Наблюдават се тенезъм и болки в коремната област, но температурата най - често остава непроменена.

Апетитът намалява или липсва напълно и кучетата в резултат от дехидратацията бъзо отслабват. Настъпва изтощаване на целия организъм.

Хронична форма

Най - често тя е като продължение на острата, когато не се предприемат мерки за лекуването на болестта. Силата на диарията намалява, а често може да се редува със запек. Животните прогресивно отслабват и губят сили. В изпражненията им не всякога може да се открият цисти.

Усложненията при чревната амебиаза са: пролапсус на ректума или перфорация на колона с последващ перитонит и смърт. Друга форма на усложнения са абсцесите - амебомът в черния и белия дроб, далака, мозъка и възпаление на кожата.

В тези случаи клиничните признаци зависят от локализацията и големината на абсцесите. Най - често състоянието на кучето се влошава, температурата се повишава, коремът е подут и при палпация животните реагират болезнено.

Кожната амебиаза се характеризира с увеличаващи се кожни улцерации и папиломатозни образувания на различни кожни участъци. При всички усложнения прогнозата е неблагоприятна до лоша.

4.7, 3 гласа
прегледи 1005

Препоръчани продукти

Подобни статии

Бяс при кучето

Бяс при кучето

Лат.: Rabies / LyssaАнгл.: RabiesНемски: TollwutРуски: Бешенство Бесът е остра контагиозна болест, ...

Бруцелоза при кучето

Бруцелоза при кучето

Лат.: Brucellosis Бруцелозата при кучетата представлява хронична инфекциозна болест, протичаща с въ...

Асцит при кучето

Асцит при кучето

Асцит = Коремна воднянка Лат. Ascites Под асцит се разбира набирането на голямо количество трансуд...

Ринит при кучето

Ринит при кучето

Ринит = Катар на носа Лат. Rhinitis catarrhalis (Катарален ринит) Заболяването представлява повърх...